EuroIA в Рим и „мръсните магнити”


Euro IA www.euroia.org е международна конференция за специалисти, които правят изживяването на потребителите онлайн по-лесно, удобно и удовлетворяващо. Традиция за конференцията е всяка година да се провежда в различен европейски град. Тази година бяхме в Рим. В рамките ѝ се проведоха 6 тренинга и 30 презентации, участваха около 150 души от Европа, САЩ,  Япония и дори от Австралия. Основните теми бяха UX дизайн, ползваемост (usability), съдържание (content strategy) и информационна архитектура (Information architecture ).

Запознахме се интересни хора, които вярват, че с уменията си могат да направят уеб по-услужлив, достъпен, ползваем и удовлетворяващ за потребителите 🙂

В поредица от статии ще споделим с вас някои от най-впечатляващите теми и презентации 🙂

Gerry McGovern: Opening Keynote

 

 

 

 

 

 

 

Джери Макгавърн @gerrymcgovern откри конференцията с концепцията си за Мръсните магнити (The Dirty Magnet). Това са елементи от навигацията, които привличат вниманието на потребителите с обещанието, че точно там се крие търсената от тях информация. След като цъкнат на тях потребителите остават изненадани и разочаровани. Проблемът е в имената на тези елементи, които не казват нито къде водят, нито къде не водят.

Dirty Magnets - example

 

 

 

 

 

 

 

Пример за често срещана такaва връзкa в уеб е Научете повече. Kой не иска да научи повече? 🙂 С какво ни помага такова име? Казва ли ни каква информация ще намерим там? Дали точно там можем да намерим връзки към нови версии на продукта?

Dirty Magnets - example 2

 

 

 

 

 

 

 

Подобна е и ситуацията с Често задавани въпроси. Знае ли потребителят дали въпросът му е често или рядко задаван или това са вашите най-често задавани въпроси 🙂 ? Познавате ли добре и представяте ли ясно продуктите и услугите си, защо имате нужда да ги обяснявате допълнително в подобни секции 🙂 ?

Апелът на Джери към хората, които решават какви елементи да поставят в навигацията, е да използват за основа най-честитите случаи на употреба или действията, които потребителите извършват на сайта.

Ако не знаем кои са те, можем да направим онлайн анкета сред потребителите и да разберем кои са те. За сайт на Ливърпул, например, най-честите действия се оказали 6.

Use cases - most frequent

 

 

 

 

 

 

 

Всичко останало, Джери нарече продукт на Егото, корпоративно, фирмено или организационно Его.

 

Audience navigation

 

 

 

 

 

 

 

Друг сериозен проблем за ползваемостта на навигацията е деленето по аудитория. Джери предложи за пример сайта на Dell от 2004 г.

Потребителите идват на този сайт най-често, за да намерят определено устройство, например лаптоп. Вместо това на началната страница, те намират аудиториите на сайта: Дом или Домашен офис, Малък бизнес, Среден и голям бизнес. Ами ако потребителят е собственик на малък бизнес, но търси лаптоп, който да ползва с удоволствие и у дома за лични нужди?

Нашият опит с тестове с потребители в Лукрат, също показва, че такива навигации рядко работят добре. Потребителите искат да намират търсените продукти, услуги или информация, а не да определят какви са.

През 2007 сайтът на Dell предлага по-адаптирано към нуждите на потребителите решение, като им дава възможност първо да изберат сред предлаганите продукти.

Product navigation

 

 

 

 

 

 

 

Темата беше представена с много дух и чувство за хумор и вдъхнови всички в залата станахме още по-любопитни за останалите лектори и теми :).

Вижте още:

Изживяването ни в Рим беше съпроводено  и от прекрасни гледки из града, невероятна италиански пици, паста и десерти и Тосканско вино:)!

EuroIA RomeEuroIA Lunch :)EuroIA Friends

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.