Дни на майкрософт – продължение


Имам още несъгласия с ползваемостта на електронната част от дните на Майкрософт 2007 в България. Наскоро писах за голямото страдание, което сайтът причинява при регистрация. Има и други по-малки страдания, например в взаимосвързаността на информацията.

Малко оправдание. Нямам нищо против Майкрософт. Правят хубави неща. Имат нелеката задача да са почти монополист на огромен пазар. Носят предизвикателството да създават бъдеще. Имат моите почитания и възхищение. Пиша за тяхното събитие вече втори път, защото не би трябвало да си позволяват глупавини от подобен характер.

Писма
Откакто успях да се регистрирам за дните на Майкрософт, съм получил пет писма – петото, току що. Всички те са на тема Дни на Майкрософт 2007, но нито едно от тях не праща към сайта на дните на Майкрософт. (Малко изключение прави писмото, потвърждаващо регистрацията. В него имаше връзки за потвърждаване и редактиране на личните данни, които съм въвел при регистрирането си.) В главата на всяко писмо има огромна полупразна картинка, която е връзка, но води към сайта на Майкрософт – www.microsoft.com. Проблемът е, че всеки път, когато поискам да видя нещо в сайта на събитието, пускам Гугъл, за да намеря сайта. От една страна е неудобно, от друго е малко смешно.

Програма
Програмата на събитието е представена чудесно. Различните потоци са един до друг, което позволява на потребителите лесно да избират и сравняват.

Снимка: Извадка от програмата

Част от програмата - успоредните теми в четири колони

Виждат се четири колони с различните потоци. Във всяка колона има по една тема. Всяка тема е връзка към подробности, а името на всеки лектор е връзка към информация за лектора.

Неудобството се появява, когато се отиде на подробности за тема или лектор. Изведнъж всичкият контекст изчезва и потребителят трябва да помни куп неща. Нарушава се едно от основните правила в проектиране на потребителското взаимодействие – „Не карай потребителя да помни неща, които машината може лесно да покаже.“

В страницата с подробности за лекцията липсват каквито и да било помощни данни. А трябва да има като минимум информация и връзки към:

  • От колко часа е.
  • В коя зала се провежда.
  • Кой е лекторът.
  • В кой поток е.
  • Кои са предишната и следващите теми.

Разбира се, при добро желание може да има и връзки към повече информация по темата, препоръки за четива, примери и други полезности. Би могло да има и навигационно обозначение, което да показва на потребителите къде в сайта се намират, но такова също липсва.

Липсите в страницата с профила на лектора са аналогични. Положението е малко по-лошо, защото за лекторите са показани лекциите, които водят. На пръв поглед това изглежда добре. Проблемът е, че при цък върху името на лекция се отива в страницата с подробности за лекцията, където няма никакъв контекст. Човек вече се намира на два цъка от програмата, а обикновено това е мястото откъдето се тръгва, и връщането в нея, т.е. на място, което познава, е по-трудно.

Навигация
Менюто е сравнително добре различимо, но има някои отклонения от удобния начин за показване на меню в сайт. Ще спомена две:

  • Текущата страница или секция не се отразява в него. Добра практика е, бутонът, който води към текущата страница или секция да променя вида си, когато потребителят се намира в страница от текущата секция.
  • Всичките елементи на менюто са възвратни: бутонът, който води към текущата страница продължава да е действаща връзка, която води към текущата избрана страница. Това е като да влезеш в стаята през вратата и да се озовеш пред същата врата, която води към същата стая – леко объркващо.

И какво от това?

Взаимосвързаността на съдържанието е много важна част от правенето на един сайт. Важно е да се приеме, че съдържанието на сайта не се съдържа само в самия него – в случая всички писма, изпращани за кампанията са част от сайта, но несвързана с него. По правило взаимосвързаността трябва да се определи при проектирането на информационната архитектура. Но може и по-късно да се направи. Важното е да се направи.

Лекцията, на която искам да отида се нарича Програмиране с мисъл за потребителя. Няма да програмирам, защото не съм програмист, но пък се занимавам с ползваемост и много се радвам, че в България най-после се появява нещо на тази тема, в което не участвам. Искрено се надявам след тази лекция да последват и други. Живот и здраве, догодина сайтът на дни на Майкрософт 2007 може да се справи по-добре с ползваемостта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.