Изчисти

21 ноември 2006, Коментари: 0, Автор: Димитър Симов
Pубрики и теми: Експертни съвети, ,

Почти бях забравил копчето Reset или Изчисти. Това копче се появявяше преди време много често в различни формуляри. Напоследък е вече рядкост. Днес си го припомних във формуляр за регистрация на сайта на БТК.

Част от формуляра с копчето
BTC

Какво се случва, когато се натисне това копче? Ами изтриват се всички данни, въведени от потребителя. Безвъзвратно. Представете си как старателно си въвеждате всичко – потребителско име, паролата два пъти, таен въпрос и таен отговор, абонатен код и други и вместо да цъкнете Регистрация, без да искате цъквате Изчистване. Бум – данните ви ги няма. Много е лесно да се случи – копчетата са едно до друго.

Ако сте голям фен на БТК или ако нямате друг избор ще повторите упражнението и този път ще внимавате какво натискате. Вероятно ще обвините себе си, че сами сте си криви. Не. Крив е проектантът на формуляра, защото не се е замислил достатъчно за взаимодействие на потребителите с формуляра.

Какво би трябвало да направи? Не би трябвало изобщо да слага такова копче точно в този формуляр. От такова копче тук няма никаква нужда. Подобно копче е отживелица от една отминала епоха. Тъй като вероятно има хора, които не знаят, че данните им не се записват преди да натиснат Регистрация, дизайнерът би трябвало да сложи и кратък текст, поясняващ това.

В редки случаи може да се наложи такова копче да съществува. Какво би трябвало да направи тогава добрият дизайнер? Да сложи копчето на друго място, не в непосредствена близост до копчето за потвърждаване на регистрацията. Би го направил и по-малко от копчето за регистрация. Освен това би заложил едно питане „Сигурни ли сте, че искате да зачистите всичко, въведено до момента във формуляра?“. И тук има място за грешка, но вече вероятността е много по-малка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *