иПей – внимателно с клавиатурата

19 ноември 2006, Коментари: 1, Автор: Димитър Симов
Pубрики и теми: Експертни съвети,

От доста време се каня да пусна тази статийка, но все не идваше ред. Сега когато реших да го направя, приятно се изненадах, че основната част от проблема, който описвам е отстранен. Браво иПей!

Тук става дума за сайта www.epay.bg. Ако не сте запознати с иПей (вероятно за ваш късмет), може някои неща да останат неясни, но предполагам, че принципът ще стане ясен.

Работя доста с клавиатурата – по бързо и по-удобно е или поне си мисля, че е по бързо и по-удобно. В какво се състои това? Например, ако трябва да въведа името и паролата си някъде, стигам до полето за името (как стигам до там с клавиатурата нямa да обсъждам) и го написвам. След това натискам Tab, влизам в полето за паролата и я написвам. След това натискам Enter и готово. Ако съм си написал правилно името и паролата – влизам. С други думи не използвам мишката. Надявам се, че има и други хора, които работят по този начин.

Така правя и в иПей. С името и паролата този метод работи. Учудиха ме обаче, когато преди месец и нещо се опитах да си платя водата. Стигнах до тук:

Снимка 1 – плащане
Плащане на сметка

Имам само една карта, така че нямаше нужда да избирам. Въведох си паролата и натиснах Enter. И… не си платих сметката. Върнах се на списъка с периодичните си плащания. Помислих, че вероятно са свършили парите в картата. Реших да проверя. Стигнах до тук:

Снимка 2 – наличност
Проверка на наличност

Въведох си паролата и натиснах Enter. И тук не се случи това, което очаквах. Не видях колко пари има в картата ми, а се върнах на списъка със справките, които може да се правят в системата.

Мислех си да звъня в иПей и да ги питам какво става, но тогава реших да пробвам още веднъж. Бях много внимателен и забелязах, че и в двата случая, при натискане на Ентър се задейства бутонът за отказ или връщане. Проектантите и програмистите на иПей са спазили един стандарт, но не са се съобразили с други два.

Спазили са правилото, че всички елементи в интерфейса, с които може да се взаимодейства се обхождат последователно с натискане на клавиша Tab. Така след полето за паролата идва бутонът Връщане или Отказ. На снимката, след като напишете паролата и натиснете Tab, фокусът се прехвърля върху бутона Връщане.

Снимка 3 – плащане с фокус на Връщане
Плашане на сметка - фокус върху бутон Връщане

Съответно при изписване на паролата и натискане на клавиш Enter се задейства елементът, който непосредствено следва полето за паролата. В резултат вместо да платя избраната сметка се връщам назад.

Не е спазено правилото, че когато потребителят натисне Ентър, а не точно определен бутон, трябва да се изпълни действието, което е най-вероятно потребителят да иска да изпълни (в случая да си плати сметката или да си провери наличността, а не да се откаже да го прави) и че интерфейсният елемент, който изпълнява това действие е обозначен по някакъв начин. Не е спазен и стандартът, при който елементите за потвърждение са в ляво или възможно най-близо до елементите, в които потребителят въвежда данни.  Например, ето как са подредени бутоните в прозорците за настройка на двата най популярни браузъра:

Снимка 4 – Интернет Експлорър
Подредба ба бутоните в диалога за настройки на Интернет Експлорър

Снимка 5 – Файърфокс
Подредба ба бутоните в диалога за настройки на Файърфокс

И в двата случая копчето за потвърждаване (OK) е в ляво. И в двата случая при натискане на Enter, промените направени от потребителя се запомнят. И в двата случая, копчето OK е удебелено i така изглежда по-активно от останалите. Tова именно е начинът за указване на действието, което се извършва по подразбиране при натискане на Enter.

Защо иПей са наредили копчетата обратно и не са спазили кнвенциите!? Или не са знаели, или не са обърнали внимание, или така им се е сторило по-интересно или по-логично, или пък за тях няма значение. Изборът е техен. Е, неудобството е наше.

А, да! И ние потребителите имаме избор. (Броят на плащанията, които правя чрез иПей намалява прогресивно.)

Както споменах в началото проблемът е отстранен. След въвеждане на парола и натискане на Enter вече се задейства бутонът за потвърждаване на плащането или проверката на наличността. Подредбата си стой в обратен ред и бутонът, чието действие се изпълнява не е обозначен, но това не е голяма драма.

One thought on “иПей – внимателно с клавиатурата”

  1. владимира каза:

    еее изпреварил си ме

    иначе аз се чудих много… големи приказки бяха, новата система, не знам си кое още ново на ипей, а единственото, което си мисля като си плащам сметките е: защо им трябваше да я сменят, като този нитерфейс е не по-малко неудобен от предишния, но пък на стария поне му бях свикнала

    а бутоните изглежда са разположени хронологично – имам предвид, че от ляво са сложили този за връщането, пък от дясно този, който води напред. въпреки че представа нямам те как са ги мислили, разбира се;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.