Поредният сайт за имоти

21 ноември 2007, Коментари: 3, Автор: Димитър Симов
Pубрики и теми: Експертни съвети, ,

Според изданието и-дейли на АйДиДжи от 21 ноември 2007 г,

Търсачката за имоти – imoten.com, стартира иновативен интернет продукт за единна платформа за представяне на всички актуални оферти за имоти в България. Целта на проекта е да подпомогне потребителите на сайта, като им представя нов метод за търсене по свободни критерии и да им спести време. В imoten.com са представени всички актуални оферти с всички основни параметри към тях. С ефективни методи за търсене и класифициране, офертите лесно и бързо могат да бъдат филтрирани по различни критерии като градове, квартали, райони, цени и много други специфични особености. Към почти всички оферти е наличен и снимков материал.

Прегледах набързо въпросния сайт http://www.imoten.com/. Отдавна искам и очаквам на пазара да се появи добър сайт за имоти. Три са основните съставки на такъв сайт:

 • лесна и бърза отправна точка,
 • богато и мощно търсене,
 • представяне на резултатите по начин, позволяващ намиране на търсеното, отсяване на ненужното и сравняване на желаното.

Лека начална страница

Началната страница е доста опростена, което е хубаво. В началото не се знае какво търси човек, затова е чудесно да не му се предлагат никакви неща, докато сам не покаже какво му е нужно. Тук новият сайт бие всичките си събратя.

Снимка 1: Началната страница на имотен.ком – опростена и лека

Начална страница на имотен.ком - лого, поле за търсене, разделено на продажби и наеми, каре с най-често търсени думи и каре с най-често разглеждани обекти

Има много бяло пространство – страницата диша. Отлично!

Полето за търсене е трудно за разпознаване – има момент на чудене къде точно се намира търсачката. В полето е даден пример за критерий за търсене. Хубаво е, но в същото време наличието на примера затруднява разпознаването на тръсачката. Обикновено, когато в някое поле се въвежда стойност, която изчезва, когато потребителите цъкнат в полето, това се прави с посивен текст.

В отделно каре са изведени най-често търсените думи. Това отново е хубаво, но ми се струва, че не е направено много полезно. Показват се единични думи, а това едва ли са търсенията, които хората правят. Може би ще е по-добре да се изпише като едно търсене къща в троян, вместо да се показват като отделни търсения къща и троян.

Любопитно е, че две от най-често търсените думи са троян и къща. Дали това не се дължи на факта, че в полето за търсене като пример са използвани точно тези две думи! Потребителите незнаейки или недосещайки се къде да напишат какво търсят, вероятно просто цъкат оранжевото копче за търсене с надежда да видят какво се получава. Търсенето на къщи е достатъчно често, за да обясни високата честота на появяване на думата къща, но как да си обясним високият интерес към троян! Подобно е положението и при наемите – там примерът съдържа тристаен и младост, съответно двете думи са сред най-търсените.

Предложено е и каре с най-често разглежданите неща. Не е лошо като замисъл, но ми се струва излишно по две причини: 1) не се разбира какво показва – виждат се някакви снимки на сгради и 2) като се изведат най-често посещаваните обекти и се сложат връзки към тях, самото извеждане изопачва резултата. Вероятността потребителите да цъкнат на някоя от петте картинки, изведени на първа страница е много висока; така тези пет картиники ще си останат най-посещавани за вечни времена. По добре да се сложат реклами – поне ще се знае, че са такива.

Интересно е и синьото блокче с името на сайта. Незнайно защо, то е възвратна връзка към началната страница на сайта – сиреч, води към себе си. Това е все едно когато сте в преддверието на апартамента си да имате врата, през която като минете да влизате в преддверието на апартамента си. Този проблем не се среща само при имотен.ком – има го вероятно в 90 на сто от сайтовете.

Неправилно е разделянето на наеми и продажби. Сайтът силом ограничава потребителите и им удвоява работата. В голяма част от случаите човек търси или едното или другото, в друга голяма част, търси и двете. Далеч по удобно ще да бъде, ако сайтът не налага предварителен избор, а просто показва резултати, а след това дава възможност на потребителите да махнат резултатаите, които не ги интересуват. Нещо подобно се случва при разширеното търсене, но пък там липсва възможност за разделяне на наеми от продажби.

Ненадеждно търсене

В известието се твърди, че начинът на търсене позволява използването на свободни критерии.

 • Зададох в полето за търсене следното: неголям офис в софия, гео милев за до 500 евра. Сайтът ми върна два еднакви резултата – „продава офис/магазин за 114 980 евра“. Разбира се оказа се, че съм търсил в продажби.
 • Повторих търсенето. Този път получих доста по-добър резултат – отново две еднакви находки – „дава под наем 2-стаен апартамент/офис за 330 евра“.
 • Пуснах и разширеното търсене за „офис в София, Гео Милев, от 60 до 100 кв. м.“ върна 3 резултата: един за офис 62 кв. м. за 330 евра и две еднакви за офис 99 кв. м. за 83 408 евра – по нищо не си личи дали се продават или отдават под наем (може да се гадае по цената). Нито един от трите резултата не съвпадаше с получените при другите две търсения.

Толкова за метода за търсене по свободни критерии, който пести време.

Разширената търсачка е съществен момент в един сайт за имоти. Досегашните ми опит и впечатления са, че нито един сайт за имоти няма добра търсачка. Очаквах изненада. Уви – просто някакви кутийки нахвърляни в безпорядък. Търсачките в другите сайтове са далеч по-усъвършенствани (не казвам удобни).

Снимка 2: Търсачката на имотен.ком – нито богата, нито разбираема

Разширено търсене на имотен.ком - четири падащи списъка и 29 чекбокса

Невъзможно е съчетаването на стойности в рамките на един критерий – вид на имота, населено място или тип на строителството. Например, ако търсиш едностаен или двустаен, трябва да направиш две търсения, не можеш да кажеш покажи ми едностайни и двустайни.

Енигматични елементи. Не можах да проумея предназначението на 29-те кутийки за отметки. Нито разбрах защо текстовете им са сиви.

Прилични резултати от търсене

Резултатите от търсенето са следващият важен момент. Сайтът се справя добре, но има още много да се желае. Резултатите се показват сравнително бавно, въпреки че се разбиват на страници.

Снимка 3: Резултати от търсене – смислени, с добри наченки за полезност

Резултати от търсене в имотен.ком - каре за стеснаване на резултатите по критерии и резултати със снимка и няколко параметъра за всеки

Приятна възможност за ограничаване на резултатите е предложена чрез карето Конкретизирайте търсенето си. Загадъчното име и недотам доброто изпълнение намаляват полезността му, но въпреки това то е изключително удобен инструмен. В примера потребителите могат да ограничат показваните резултати по град, квартал, площ и цена. Точно тук е мястото и на възможността за избиране на продажби или наеми, за която писах по-горе.

Самите резултати от търсенето са представени нелошо – силно визуално. Има снимки, което е изключително удобно, най-вече защото лесно можеш да отсееш еднаквите обяви. Много често един и същ имот се предлага от няколко агенции и е много неприятно да трябва да гадаеш дали става дума за същия имот или не. Липсва обаче възможност за преминаване в невизуален вид, в който вместо 30 бройки на страница да се показват 60 или 100.

Има възможност за преподреждане по дата, цена или квадратура. Възножността изглежда удобна и необходима, но е съмнително колко често потребителите преподреждат резултатите – струва ми се, че хората просто ползват това, което им се изсипе пред очите.
Има и възможност за добавяне на обява в любими. Функцията на тези връзки е неясна – при цъкване на връзка добави в любими не се случва нищо. И тук, както и при другите сайтове, обаче лиспва възможност за махане на обяви, които не искам да гледам.

Липсва възможност за сравняване на обяви. Вероятно такава възможност е предвидено да се предоставя чрез неработещите връзки добави в любими.

При отваряне на обява, изненадващо се сменя сайтът – отива се в сайта на агенцията, която е пуснала обявата. Това се случва неочаквано, но проектантите на имотен.ком поне са се погрижили да осигурят връзка за връщане към резултатите от търсенето. Хубаво ще е и да предупреждават за смяната на сайта.

Като цяло имаме нелош сайт, но не намерих нещо новаторско от гледна точка на потребителско взаимодействие. Отправната точка е добра. Търсенето е непредсказуемо. Резултатите се показват по добър начин и позволяват частично отсяване, но не предлагат възможност за сравняване.

Разбира се потребителите ще решат сами дали да дадат бъдеще на сайта. Желая успех на новия сайт.

3 thoughts on “Поредният сайт за имоти”

 1. tunio каза:

  Благодарим за направения анализ и резюме на сайта…
  макар и да не е сложен надпис бета – сайтът е пуснат в бета вариант и естествено е в период на изчистване на бъгове и недостатъци.
  До седмица сайта ще бъде в стабилна вер.1 и имайки предвид написаното по-горе, голяма част от забележките ще бъдат отстранени.

 2. tunio, ще си пререгистрирате ли домейна, за да повишите ползваемостта на сайта?
  И да почерпите за подсещането.

 3. ГОлемият брой сайтове за имоти създава по-голяма конкуренция между фирмите, което е добре за нас, потребителтие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.