На пръв поглед SEO и Usability изглежда да са различни неща, дали е така?

22 август 2012, Коментари: 1, Автор: Ангелина Иванчева
Pубрики и теми: Експертни съвети

Често на оптимизацията за търсачки (SEO) и на ползваемостта се гледа като на конфликтни гледни точки, но целта и на двете в крайна сметка е да направят вашия сайт печеливш.

Какви са общите и кои конфликтните точки, проследени от един световен гуро в сферата на ползаваемостта Джейкъб Нилсен, в статията SEO и ползваемост (SEO and Usability).
Оптимизацията за търсачки (SEO) докарва хората на вашия сайт след конкретно търсене.

Ползваемостта е отговорна за преживяването на потребителите след като дойдат на вашия сайт и има основна цел да повиши продажбите или възвращаемостта на сайта ви (conversion rate). На практика, SEO-то се случва с първия клик, а след това поема Ползваемостта:-))).

За да бъде печeливш сайтът ви и двете трябва да са на лице: да сте оптимизирани за търсачки и да предлагате добро потребителско изживяване на потребителите ви.

Ако е налице само SEO оптимизация, това би довело много трафик и посещения на сайта ви, но посетителите ви никога няма да ви станат клиенти. И обратно, много ползваем сайт, но зле оптимизиран за търсачки никога няма до доведе много посетители, което на практика обезсмисля ползваемостта му.

Въпреки, че се отнасят до различни фази на оптимизация, в повечето случаи ползваемостта и SEO-то си помагат и само в редки изключения си „пречат”:-))).

Доброто съдържание е важно както за ползваемостта, така и за SEO-то. Защо обаче понякога то е повод за конфликти?

Насищането с ключови думи е важно за SEO-то, но „тежи” на ползваемостта на сайта, защото съдържанието става тромаво и трудно за четене. Потребителите трудно сканират и разбират текстовете в уеб, когато са изпъстрени от ключови думи. Използваните думи и термини също могат да бъдат повод за раздори между SEO-то и ползваемостта.

Специфичните термини, за които са оптимизирани страниците могат да объркат и дори заблудят по-неопитните потребители, свикнали с по-проста и разбираема терминология. Това несъмнено ще се отрази негативно на изживяването им на сайта.

Добра практика и за SEO-то и за ползваемостта е разгърнатата навигация в долната част на сайта (футъра).

Пример за разгърната навигация от сайта http://www.niva.bg/

Тaкава навигация помага на потребителите да се ориентират бързо за основните секции на сайта и намерят търсената информация.

За SEO-то пък е добре, защото футърът се явява като карта на сайта с най-важните секции и ключови думи, които търсачките сканират. В последно време тази практика е все по-популярна и се налага в съвременните дизайни.

Има и не съвсем добри решения с футери, изпъстрени с колекция от линкове, които са толкова много, че потребителите трудно се ориентират и сканират след като ги  отворят. Каква е причината да се използват? – Оптимизирането за търсачки, разбира се, връзките с ключови думи помагат съдържанието да бъде сканирано от машините за търсене:-))).

За да „помирим“ ползваемостта и SEO-то, в краткосрочен план трябва да намерим баланс между високия рейтинг (добро SEO) и възвращаемостта на сайта (conversion rate), което касае ползваемостта му. Насочете ресурсите и инвестициите си в зависимост от това къде сте го закъсали повече, а резултатите би трябвало да доведат сайта ви към по-добро:-))).

В дългосрочен план, когато ползваемостта и доброто потребителско изживяване са налице, ще получите повече трафик в сравнение с прилагането на всички SEO трикове за оптимизация:-))).

Вижте и научете още по темата на еднодневен тренинг Съдържание за уеб – на живо на 25 октомври.

One thought on “На пръв поглед SEO и Usability изглежда да са различни неща, дали е така?”

  1. Е … доживях да прочета нещо позитивно за SEO в този сайт 🙂

    Тоя Джейкъб Нилсен какво пие да му пратя едно кашонче от същото 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.