За направата на София Tренд и как обра Българските награди за уеб


Проект, с който много се гордеем е София Тренд – сайт за недвижими имоти на фирма Атренд. Ние се погрижихме за ползваемостта на сайта, а Борил Караиванов и БиЕсЕйч за графичния дизайн и изработката му. За всичко останало се погрижи Антон Андонов, управител на фирма Атренд.

Проведохме 3 теста за ползваемост в процеса на направа на сайта.

Концепция за дизайн и Начална страница

При първия тест  фокусът ни беше върху концепцията за графичен дизайн. Направихме тест на Начална страница, за да разберем какви са първите впечатления на потребителите, да проверим дали разбират за какво е сайта и какво могат да намерят в него.  Резултатите показаха на Антон и на Борил, че проектът е стартиран в правилната посока, че съдържанието на Начална страница е оптимално за ориентацията на потребителите. С този първоначален тест разкрихме и някои слабости в наименованието на различни навигационни елементи и в обсъждане намерихме оптимално решение за всеки от наблюдаваните проблеми.

Още на тази стъпка стана ясно, че хората, които търсят имот за покупка или под наем искат да знаят точното му местоположение преди да решат дали се интересуват от оглед. Оказа се, обаче, че клиентът ни има сериозни опасения да публикува такава информация на сайта. Подложихме предимствата и недостатъците на едно такова решение на анализ и в крайна сметка заедно решихме сайтът на София Тренд да показва точното местоположение на имотите, които предлага по удобен за потребителите начин.

Любопитно е да се отбележи, че още на този тест измерихме рекордно високи оценки за удовлетвореност от дизайна на проекта – 4.45 (при 1 = много недоволен и 5 = много доволен)  и средни стойности за тестваните от Лукрат сайтове 3.33.

Навигация

В следващото тестване проверихме ефективността на навигацията посредством бързо тестване на прототип за сайта. Резултатите разкриха слабите места на проектираните  менюта, търсачки и филтри. Дадохме конкретни препоръки за оптимизация и в обсъждане с Антон и Борил намерихме най-добрите решения.

За успешен старт

Третият тест преди пускане на сайта разкри някои козметични проблеми, които екипът отстрани, за да осигури успешен старт на проекта.

Награди

За нас е изключително приятно да работим с толкова мотивирани клиенти като Антон и да се радваме на успехите на сайта София Тренд – още с първата си поява спечели 3 първи места в престижния конкурс Български награди за уеб, в категории Строителство и архитектура, Функционален дизайн и Добра практика.

Вижте още:

Тестване за ползваемост -какво, кога и как

Защо да тествате за ползваемост – 10 причини

Искате ли да се научите да правите тестове с потребители?

One thought on “За направата на София Tренд и как обра Българските награди за уеб”

  1. Антон Андонов каза:

    Здравей Ирина,
    Не намирам за много удачно да коментирам точно аз тази статия, но не мога да пропусна възможността да ви похваля и благодаря още веднъж !
    Благодарение на вас и Борил от BSH съм с усещането, че работя в успешен екип, което ми дава самочувствието да се захвана със следващия още по-предизвикателен проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.