UX тестове (usability test) с потребители

12 април 2021, Коментари: 0, Автор: Ирина Герджикова
Pубрики и теми: UX анализ , UX услуги

Какво печелите от потребителско проучване, UX Research?

 • Повече продажби, регистрации и заявки.
 • По-доволни потребители.
 • Повече клиенти, които ползват услугите ви онлайн.
 • По-малко обаждания за помощ от клиенти.
 • Идеи и насоки за развитие и надграждане на продукта или услугата.
 • Конкурентно предимство.

Защо тестовете с потребители помагат?

 • Участват реални, целеви потребители.
 • Провежда се с малко хора.
 • Тестваме в естествена среда през компютър или мобилно устройство.
 • Тестваме с реални задачи – най-честите случаи на употреба на продукта.
 • Работим самостоятелно, средно 40 мин. с всеки потребител.
 • Съчетаваме техниките на наблюдение и дълбочинно интервю, разговаряме, наблюдаваме, записваме.
 • Ефективно и бързо е – резултатите са готови в рамките на 7 дни.

Какво получавате, резултати?

Препоръки за подобряване на:

 • Начална страница: първоначална ориентация за какво е сайта и дали потребителите разбират какво се прави на него.
 • Навигация и структура: колко лесно се намира търсената информация, предсказуемо ли е движението из сайта.
 • Функционалности: откриваеми и удобни ли са функционалните елементи.
 • Съдържанието на сайта: лесно ли се сканират, четими и разбираеми ли са описанията на продуктите, услугите и офертите.
 • Графика и дизайн: атрактивност, първоначални асоциации, впечатления.

Всички препоръки са подкрепени с цитати и видео клипове от сесиите.

Каквo спечелиха клиентите ни?

Теси

Проведохме тестване с потребители на сайта www.tesy.bg. В резултат направихме 49 препоръки за оптимизиране на структурата, навигацията и представянето на продуктите в сайта. Косара Станкова, Digital Marketing Executive на TESY споделя с нас за резултатите:

…Някои съществени размествания на страници в сайта, разместване на организацията и извеждане на навигационни менюта на определени места, както и въвеждане на call to action бутони, показват че клиентите се ориентират по-лесно, Google Analytics дава статистика за до 100% увеличение на посещаемостта на някои страници и по-малък bounce rate…“

Повече за съвместната ни работа в Tesy.bg с до 100% увеличение на посещенията и по-малък bounce rate

Софтуер за медиен анализ

Клиент ни постави задача да повишим ефективността на негов софтуер. Наблюденията и анализът показаха, че потребителите губят много време в борба със системата. Те изпълняват неползотворни и излишно времеемки действия.

Действие

Брой пъти
за 1 ч

Продължи
телност

Загуба
за 1 ч

Загуба
за 1 месец

Действие 1

3

34 сек

2 мин

4 часа

Действие 2

63

4 сек

4 мин

10 часа

Действие 3

8

17 сек

2 мин

5 часа

Общо

8 мин

19 часа

Оказа се, че само с оптимизиране на 3 функционалности, могат да се спестят 33 работни дни за 1 година на всеки потребител.

Още истории за нашите клиенти може да разгледате в проекти и клиенти.

Допълнителна информация

Колкото по-рано се направи тестването за ползваемост (usability test), толкова по-добре. Ето и няколко препоръки кога може да се включи тестване в процеса на разработка.

 • Преди да започнете да проектирате и разработвате, можете да тествате конкурентни сайтове (или продукти). По този начин получавате информация за предимствата и недостатъците на използваните от тях концепции, подходи и конкретни интерфейсни елементи. Разбирате какво липсва на потребителите на тестваните сайтове и какви услуги и функционалности искат да получат.
 • Преди редизайн препоръчвам да тествате настоящия (стария) дизайн. По този начин ще разберете накъде да насочите ресурсите си при предстоящите промени, какво точно трябва да се промени и какво да се добави.
 • В процеса на проектиране е най-добре да тествате прототип (макет) на новия продукт. По този начин ще разберете кои са проблемите в навигацията и подредбата на информацията още преди да сте вложили време и ресурси в разработка на продукта.
 • Готов сайт е добре да тествате, за да откриете и отстраните проблеми с четимостта и разбираемостта на съдържанието, за да отстраните козметични проблеми свързани с навигацията (напр. имена на връзки), както и за да разберете в каква посока да развивате продукта си, за да отговаря във все по-голяма степен на изискванията и нуждите на вашите потребители.

Участници

Профилът на участниците (демографски и психографски характеристики) уточняваме с Клиента.

Участниците подбираме чрез метода на телефонното интервю.
Тестването с 5 участника от една и 8 участника от 2 целеви групи дава оптимално отношение вложени средства, получени резултати.

Група е хора със сходни интереси, опит и познания. Например, за сайта на мобилен оператор различни целеви групи са представители на фирмите и тинейджърите.

Работата с повече потребители би дала по-достоверни и представителни резултати, но едва ли би дала съществена нова информация, като същевременно би оскъпила услугата излишно. При работа с по-малко участници, рискуваме да пропуснем важни аспекти на потребителските изисквания.

Тестването за ползваемост е качествено изследване и при него не се търси повторяемост и статистическа достоверност на резултатите. Целта на тестването е да се подобри ползваемостта, а не да се измери с точност.

В зависимост от обема на сайта, дълбочината на анализа и вида на потребителите, цените варират от 2500 до 14 000 лв. и най-често са:

Колко струва едно UX тестване с потребители?

Бързо тестване

3450 или само за 2415 лв. при промоционални условия 🙂
Провеждаме всичко в рамките на 1 седмица. Тестваме основните функционалности на сайта (продукта) с минимален брой представители на вашите потребители. Резултатите описваме с доклад и обсъждаме в рамките на работна среща.

Пълно тестване

4590 или само 3465 лв.при промоционални условия 🙂
Провеждаме всичко за около 2 седмици. Тестваме всичко важно за бизнеса и потребителите ви с представители на вашите потребители. В резултат получавате качествен анализ с препоръки, метрики и видео. Обсъждаме резултатите с вас.

Цените са посочени без ДДС.

За справка: по данни от пролетта на 2007 година и по данни от сайта на NielsenNormanGroup, цените на водещите фирми по света за тестване с 5 до 8 потребители варират от 14 000 евро до 19 000 евро. С усложняване на задачата, цената може да надхвърли 30 000 евро.

Средствата вложени в ползваемост са инвестиция. С помоща на тестване за ползваемост се откриват и отстраняват проблеми, възпрепятстващи успешното взаимодействие на потребителите с продукта и съответно се предотвратяват потенциални загуби.

Когато става дума за тестване за ползваемост, правилният въпрос не е колко пари ще струва тестването. По-уместно е да се запитате колко ще ми струва да не тествам с потребители. Нетестването може да ви струва по-малко поръчки, повече обаждания до поддръжката и повече недоволни клиенти.

UX лабораторията е отворена за вашите въпроси и поръчки

С радост ще се запознаем с вашия проект, казус и ще изготвим конкретна оферта.
Свържете се с нас на: 0886 45 56 23 Ангелина и 0885 909 357 Ирина или ни пишете на: office@lucrat.net

Обучение

Провеждаме и полудневен тренинг Как да правим UX тестване, в който споделяме много съвети и тънкости от опита ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.